food from

NASI LEMAK FROM MELAYU MALAYSIA 



Nasi Lemak 
Image result for nasi lemak dari malaysia










Sejarah awal wujudnya nasi lemak dikatakan bermula ketika masyarakat Melayu mula menetap di pinggir pantai. Dengan memaksimumkan penggunaan bahan-bahan yang mudah didapati di kawasan tempat tinggal mereka seperti santan daripada buah kelapa yang dipetik dari pokok, kangkung yang banyak tumbuh meliar, dan ikan yang ditangkap di laut, maka terciptalah nasi lemak. Dari segi penggunaan daun pisang yang digunakan sebagai bungkusan pula, dipercayai daun pisang dijadikan sebagai bungkusan makanan bagi memudahkan para petani untuk membawa bekal ketika bekerja di bendang.
Walaupun kini masyarakat Malaysia sudah terbiasa dengan bekas makanan yang diperbuat daripada plastik (dan bahan-bahan lain juga), daun pisang masih tetap menjadi bungkusan pilihan seperti pada awal kewujudan hidangan popular ini. Selain daripada berfungsi sebagai pembungkus, daun pisang juga sebenarnya membuatkan aroma hidangan kegemaran nasional ini menjadi lebih wangi.

Nasi lemak memang mempunyai makna sentimental kepada rakyat Malaysia lebih-lebih lagi yang berada di perantauan. Manakan tidak, di Malaysia, hidangan ini boleh dijamu untuk sarapan, makan tengah hari dan juga waktu malam. Tipulah kalau tak rindu nasi lemak.Nasi lemak adalah jenis makanan khas Suku Melayu yang lazim ditemukan di Malaysia di mana hidangan ini dianggap sebagai salah satu hidangan nasionalnya,dan Indonesia (khususnya di Riau dan Kepulauan Riau). Hidangan ini pun dapat ditemukan di Singapura dan Brunei. Makanan ini biasanya dihidangkan untuk sarapan pagi.Nasi lemak merujuk kepada nasi yang dimasak dengan menggunakan santan kelapa untuk memberikan citarasa gurih. Kadangkala daunpandan dimasukkan ketika nasi lemak dimasak untuk menambahkan aromanya. Istilah lemak dalam Bahasa Melayu atau lamak dalam Bahasa Minangkabau merujuk kepada rasa dan tekstur gurih berminyak yang dihasilkan santan kelapa yang melepaskan kandungan lemaknabatinya ke dalam nasi yang tengah ditanak. Sir R. O. Winstedt telah menulis mengenai "nasi lemak" di Malaysia dalam bukunya "The Circumstances of Malay Life - 1909". Nasi lemak biasanya dihidangkan dengan telur (yang direbus, digoreng mata sapi, atau didadar), irisan mentimunikan bilis atau teri goreng, dan sambalcabai. Tetapi kini nasi lemak dijual dengan berbagai lauk-pauk seperti tempetahupetaikacang tanah goreng, kacang panjangsatedagingayamsotongcumi-cumiudangkerangikanlimpa, dan ataupun hati sapi, yang juga sering disertai juga dengan parutan kelapa.


Nasi lemak awalnya bukanlah satu makanan sarapan sehari-hari pada umumnya. Kebiasaan memakan nasi lemak dimulai sebagai suatu bekal makanan kepada petani-petani padi ataupun para pekerja perkebunan seperti karetkelapa sawitsayur-sayuran dan lain-lain.

Nasi lemak dikatakan tidak begitu sehat untuk dimakan sehari-hari karena dinilai tinggi kalori dan kadar lemaknya oleh pakar makanan. Bahkan kini di Malaysia nasi lemak hanya diperbolehkan dijual di sekolah-sekolah hanya dua kali seminggu untuk mencegah masalah kegemukan dan diabetes yang semakin meningkat di kalangan anak-anak.

sumber : https://id.wikipedia.org/wiki/Nasi_lemak

Komentar

Postingan Populer